Fitnes, trening i joga

Najčešće greške u teretani - Intersport blog

Vežbanje u teretani poboljšava formu, povećava snagu, razvija kako mišiće, tako i um. Postoje različiti načini treniranja, a veliki broj sprava utiče na raznovrsnost treninga i ciljeva kojima težimo. Zdravo i oblikovano telo se postiže umerenim, ali redovnim vežbanjem. Veliki broj vežbača želi da što pre uoči rezultate, a do njih se dolazi samo ako pratimo uputstva i izbagavamo greške do kojih najčešće dolazi u teretani.

Nepravilnosti prilikom izvođenja vežbi

Ponavljanje istih pokreta uz opterećenje dovodi do povećanja obima mišićnog tkiva, ukoliko se vežba izvodi pravilno, isključujući sve propratne mogućnosti koje mogu da dovedu do neželjenih posledica. Međutim, ako se isti takvi pokreti izvode nepravilno kroz duži ili kraći vremenski period, moguće je da na mišićno-ligamentno-vezivnom tkivu dođe do niza sitnih trauma koje mogu da prouzrokuju povrede, u većoj ili manjoj meri.

Prevelike težine

Vežbanje sa prevelikim težinama je upravo situacije kada najčešće dolazi do povreda. Veće težine zahtevaju veću snagu i kompleksnije pokrete, a bol nam je signal da smo precenili sopstvene mogućnosti, ugrozili zdravlje i da treba da se držimo prvobitnih težina

Nepravilan položaj

Nepravilna tehnika izvođenja neke vežbe može biti posledica nedovoljne snage određenih mišića ili mišićnih grupa, disbalansa snage mišića koji izvode pokret, pogrešnog momenta kontrakcije mišića, smanjene pokretljivosti ili nedovoljne svesnosti o pravilnom načinu izvođenja tog pokreta. Zbog toga se uvek dobro informišite koji je pravilan položaj treba zauzeti za određenu vežbu, korigujte se ispred ogledala i budite pažljivi za vreme izvođenja pokreta.

.

Preduge ili prekratke pauze

Za postizanje rezultata, jednako su važne i pauze između serija i vežbi. Pravilnim određivanjem pauze osiguravamo maksimalne efekte treninga i smanjujemo rizik za nastanak povrede ili pretreniranosti. Vreme pauze između serija i vežbi zavisi od cilja treninga i nivou utreniranosti, odnosno fizičke spreme. Kod određivanja dužine pauze, fokus treba staviti na ono što samim treningom želimo da postignemo (povećanje snage, izgradnja mišićne mase, razvoj izdržljivosti, redukcija masnog tkiva…)

.

Preskakanje istezanja

Na samom kraju, nikako ne smemo izostaviti značaj istezanja. Elastičan i fleksibilan mišić ima veći raspon pokreta u odnosu na krute i zgrčene mišiće. Pored toga, oporavak nervnog i imunog sistema je takođe bitan element u postizanju dobrih rezultata.

Obrok pre treninga

Pored toga što je veoma važno kada i koliko smo pre treninga jeli, ništa manje nije važno i šta smo jeli. Nije dovoljno biti nahranjen koliko je važno imati energije kako bismo odradili do kraja ono što smo tog dana naumili. Određene namirnice će nam u ovome pomoći, a neke druge će nas na pola treninga izneveriti ili još gore – naterati da poželimo da nismo ni počeli sa zagevanjem.

Pre treninga se preporučuju proteini iz mesa i ugljeni hidrati iz povrća. Piletina, ćuretina, riba, pirinač, batat i grčki jogurt su idealan izbor. To će telu dati dovoljno energije za napor kom ga izlažete. Masti bi trebalo izbegavati jer se sporo razgrađuju.

Pre treninga se preporučuju proteini iz mesa i ugljeni hidrati iz povrća. Piletina, ćuretina, riba, pirinač, batat i grčki jogurt su idealan izbor. To će telu dati dovoljno energije za napor kom ga izlažete. Masti bi trebalo izbegavati jer se sporo razgrađuju.

Napredak u teretani je moguć, samo u slučaju da vodite računa o ishrani i pravilno izvodite vežbe i zato odmah reagujte ukoliko vam se potkrala neka od navedenih grešaka.