Trčanje

Sportske aktivnosti tokom jeseni

Kraj leta donosi hladnije i kraće dane, što može uticati na kondiciju, imunitet i raspoloženje. Ujedno, ovo je idealno vreme da u svoj nedeljni raspored uvedete fizičku aktivnost!

Izležavanje na trosedu i ograničena aktivnost će sigurno usporiti metabolizam, dok će skraćen dan i nedostatak izlaganja sunčevoj svetlosti izazvati pojačano lučenje melatonina, što može dovesti do pojačane žudnje za grickanjem između obroka.

Da biste očuvali imunitet jakim, budite aktivni! Evo nekih sportskih aktivnosti kojima se možete baviti tokom jeseni.

Planinarenje

Planinarenje nije samo dobra zabava, već je značajno za zdravlje, fantastično za um, telo i dušu. Na kraju krajeva, boravak u prirodi je uvek koristan.

Fizičke prednosti planinarenja su brojne. Redovne aktivnosti, čak i kratko pešačenje, mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, sniziti krvni pritisak, holesterol i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa II. Planinarenje nas čini jakim u svakom smislu jer pored fizičke spreme doprinosi opštem mentalnom zdravlju.

Sportska aktivnost poput planinarenja čisti um i smanjuje stres, čini nas srećnim, poboljšava kvalitet sna, poboljšava pamćenje, smanjuje anksioznost i depresiju, povezuje sa prijateljima, uči nas da živimo u trenutku.

Nema filtera, samo priroda!

Šta vam je potrebno za planinarenje? Obuća za planinarenje, navigacija, baterijska lampa, upaljač, prva pomoć, hrana i proteinske čokoladice, voda.

Trčanje

Iskusni trkači će zavezati cipele, izaći na ulazna vrata i početi da trče. Ali kada ste novi u sportu ponekad može biti teško da shvatite gde da trčite i koliko daleko.

Trčanje gradi snagu kostiju i mišića. Da biste od samog starta uživali u ovoj sportskoj aktivnosti istražite rute u različitim vremenskim uslovima i u različito doba dana. Atletska staza, trail, asfalt, zemljana staza ili traka za trčanje? Pronađite podlogu na kojoj se osećate prijatno.

.

Traka za trčanje ima mnogo prednosti ukoliko ulazite u svet trčanja. Možete pronaći obližnju teretanu i trčati u vreme koje odgovara vašem rasporedu bez obzira na vremensku prognozu. Atletske i trail staze su možda idealno mesto za početak trčanja napolju. One su ravne i bez saobraćaja, a udaljenost se meri. Ne morate da brinete o neuređenom tlu i preprekama na putu. Trotoari su uvek dobra opcija, ali u mnogim oblastima oni jednostavno ne postoje. Gledajte da u tim situacijama prelazak na asfalt bude u bezbednim, ravnim deonicama bez mnogo saobraćaja i buke. Površina zemljanih staza je mekša i samim one mogu biti odličan izbor ako ste ranije imali neke povrede. Samo budite oprezni na stazama neravnog tla.

.

Prvi korak ka pravom trkaču je adekvatna oprema, poput patika za trčanje, šorca/helanki, vodootporne jakne, dok će lepšoj polovini biti potreban i sportski brushalter.

.

Fitnes – park, teretana, kuća

Ključ za dug život je uspostavljanje zdrave rutine, kao što je ishrana i dovoljno sna. Još jedan važan aspekt je zdrav i efikasan trening, bilo da izaberete planinarenje, trčanje, ili fitnes.

E sada, svi znamo da fizička aktivnost ima višestruke zdravstvene prednosti, ali malo se zna o uticaju okruženja u kojem vežbate. Tri glavne opcije koje ljudi uglavnom biraju su odlazak u teretanu, trening u parku ili kod kuće. Koja opcija će izvući iz vas maksimum?

Odlazak u teretanu je odlična opcija. Možete unajmiti trenera koji će da se fokusira na to koje vežbe bi vam odgovarale. Smernice od iskusnih trenera vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve bez sumnje.

Trening u parku će obezbediti više svežeg vazduha i kiseonika, što će omogućiti da se osećate svežije tokom i posle treninga. Provođenje kvalitetnog vremena na otvorenom je takođe neophodno za dobijanje vitamina D. Naše telo ne proizvodi samo vitamin D, a nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Između ostalog odlazak u park je besplatan! Iako teretana ili park predviđen za trening imaju bolju opremu, trenera koji može da vas drži na pravom putu i druge pogodnosti, na kraju dana je najvažnije kako se vi osećate. Kod kuće možete da održavate jednako dobro kondiciju! Loše vreme ili posebno težak dan na poslu mogu biti dovoljni da vas spreče da odete negde da istrenirate. Ali kada je u pitanju postizanje vaših ličnih fitnes ciljeva, doslednost je ključna. Rutina vežbanja kod kuće pruža potrebnu pogodnost da nikada ne propustite trening

Zapamtite, vaše telo je vaš sopstveni hram. Sudbina vašeg tela i zdravlja ne bi trebalo da zavisi od jednog mesta, već od vas samih.

.