Sadržaj

Biciklizam

Naša zemlja je nesumnjivo veoma pogodna za ljubitelje biciklizma. U današnje vreme bicikl je postao jedno od najpopularnijih prevoznih sredstava zato što je vožnja bicikla izuzetno zdrava za telo, a pored toga je ekološki prihvatljiva i ne šteti životnoj sredini.

Pre nego što krenete u novi biciklistički izazov, uvek proverite tehničku ispravnost Vašeg bicikla. Bicikl mora biti adekvatno opremljen funkcionalnom prednjom i zadnjom kočnicom, belim svetlom napred, crvenim pozadi, reflektorima na pedalama ili bočnim stranama, zvoncem, pravilno naduvanim gumama, pravilno podešenom visinom sedišta i nacentriranim volanom. Takođe, od dodatne opreme dobrodošli su i blatobrani, štitnik za lanac ili korpa za nošenje. Pored osnovnih stvari koje bicikl mora imati, za maksimalan užitak tokom vožnje podjednako je važna Vaša odeća i obuća.

Za vožnju bicikla Vam je neophodna kvalitetna kaciga, sportska odeća svetlih boja, a poželjan je i sigurnosni prsluk. Pantalone za biciklizam treba da budu izdržljive, elastične i da imaju potrebne reflektujuće detalje koji povećavaju sigurnost u uslovima slabog osvetljenja.

Bicikl se može voziti i zimi i leti, tako da smo za Vas pripremili par dobrih saveta kako da se obučete u skladu sa spoljašnjom temperaturom.

Biciklistička odeća za jesen i zimu

Na tržištu su dostupni različiti materijali koji imaju zadatak da zaštite od hladnoće. Kada birate zimsku odeću za biciklizam, obratite pažnju na sadržinu etiketa. One najbolje opisuju proizvod. Ako na etiketi stoji windtex ili windstoper, to je definitivno pravi komad za zimsku vožnju.

Potkošulja dugih rukava od pletenih karbonskih vlakana odličan je izbor za vožnju bicikla po temperaturi između pet i deset stepeni Celzijusa. Posebno je dizajnirana za fizičke aktivnosti jer je antistatična, smanjuje količinu mlečne kiseline i pospešuje cirkulaciju krvi. Obezbeđuje isparavanje toplote i efikasno eliminiše znoj kako bi telo ostalo suvo i tokom dugih, napornih vožnji.

Pantalone za biciklizam bi trebalo da budu dugačke i debele, sa udobnom postavom iznutra i zaštitom od vetra spolja. Prepone, noge i kolena biće potpuno topli zahvaljujući kvalitetnom materijalu od kog su izrađene.

Biciklističke zimske rukavice treba da budu od izdržljivog materijala koji je topao i otporan na vodu. Tokom zime, neophodno je da rukavice budu deblje kako bi sačuvale Vaše šake od vetra, a za letnju vožnju koriste se lagane, prozračne rukavice sa ojačanim dlanovima i otvorenim prstima.

Biciklistička odeća za letnju sezonu

Prolećni ili letnji biciklizam je za mnoge ljude prijatniji u poređenju sa vožnjom zimi. Ako u svojoj opremi imate odeću sa merino vunom možete je lagodno nositi i tokom leta jer će Vas grejati ako vozite na temperaturi znatno ispod nula stepeni, a savršeno će Vas ohladiti kada su temperature visoke.

Letnje biciklističke majice takođe su izrađene od udobne i rastegljive tkanine koja efikasno odstranjuje vlagu i brzo se suši. Za najtoplije dane najbolje su majice od poliestera, a u ponudi koju smo Vam pripremili nalaze se najatraktivniji modeli za ovu sezonu:

Čak i tokom toplog letnjeg vremena, tokom vožnje bicikla neophodne su rukavice koje će zaštititi dlanove u slučaju pada, a veoma korisne u borbi sa jakim suncem su naočare koje bi trebalo da budu široke i lagane tako da pružaju maksimalnu zaštitu očiju i lica. Najkvalitetnije i najmodernije modele naočara za biciklizam možete pogledati u Intersport web shopu i prodavnicama.